poniedziałek, 8 lutego 2016

Bułki do hamburgerów



Domowe burgery to jest jedno z moich ulubionych dań w sezonie grillowym. Poza nim przygotowuję je w wersji deluxe razem z domowej roboty bułkami do hamburgerów. Przepisów znam kilka ale dzisiaj podrzucę Wam taki najprostszy z niewielką ilością składników.
Jeżeli masz na przygotowanie domowych hamburgerów około 1,5 godziny to zdecydowanie zacznij od przygotowania domowych bułek.

Składniki (4 duże lub 6 mniejszych sztuk):
  • 170 ml ciepłego mleka
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżki cukru
  • 420 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • roztrzepane jajko
  • sezam do posypania bułek
Połowę ciepłego mleka, część cukru, łyżkę mąki oraz drożdże mieszamy w kubku. Odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż zacznie się pienić (około 10-15 minut).
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto. Gdy będzie już ładnie odchodziło od miski i dłoni dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy aż ciasto całkowicie wchłonie tłuszcz. Misę przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
*ciasto można wyrabiać również w maszynie do wypieku chleba. Do formy z mieszadłami wkładamy najpierw mokre, następnie suche składniki a na wierzch rozkruszamy drożdże. Włączamy program makaron lub wyrabianie.
Ciasto dzielimy na 4-6 kawałków. Formujemy kulki i lekko spłaszczamy. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 20-30 minut. Po tym czasie na wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 22-25 minut do momentu aż się ładnie zrumienią na wierzchu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz