poniedziałek, 15 lutego 2016

Domowe burgery z konfiturą z czerwonej cebuli

Nie ma nic lepszego niż domowe jedzenie. Bardzo lubię eksperymentować w kuchni i łączyć zaskakujące smaki. Tym razem jednak postawiliśmy na absolutne minimum składników. Wspólnie z mężem postanowiliśmy przygotować domowe burgery absolutnie od podstaw. Przygotowaliśmy więc bułki hamburgerowe z przepisu, który na blogu zamieściłam kilka dni wcześniej. Do nich zrobiliśmy burgery doprawione jedynie solą i pieprzem świeżo mielonym. Użyliśmy zmielonej w domu wołowiny bardzo dobrej jakości. Do tego świeże warzywa - pomidor i sałata.
Moim absolutnym faworytem jako dodatek do tego typu dań jest konfitura z czerwonej cebuli. Nadaje się absolutnie do każdego rodzaju mięsa. Nawet jako dodatek do dobrych kanapek z wędliną, domowych hot dogów czy po prostu jako dodatek do pieczeni.
burgery-7658
Składniki na burgery (4 sztuki):
  • około 500g dobrej jakości wołowiny (najlepiej mostek lub łata) zmielonego najlepiej samodzielnie
  • sól i pieprz świeżo mielony
Mięso przed zmieleniem powinno być zimne. Najlepiej mielić mięso bezpośrednio wyjęte z lodówki i pokrojone na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy ale staramy się do ugniatać go za bardzo. Ważne alby wewnątrz pozostało "dużo powietrza".formujemy burgery na wielkość upieczonych przez nas wcześniej bułek.
Smażymy na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej, żeliwnej lub na grillu. Z każdej strony należy smażyć po około 2 minuty (wedle uznania).
Bułki przekrajamy na pół i opiekamy na patelni (grillu lub w tosterze) od wewnętrznej strony. Smarujemy jedną stronę musztardą, drugą ketchupem. Układamy burgera oraz dodatki (plasterek pomidora, kilka plasterków ogórków konserwowych, konfiturę z czerwonej cebuli, ewentualnie plasterek dobrego żółtego sera). Przykrywamy drugą połówką bułki.
Składniki na konfiturę z czerwonej cebuli (przepis z warsztatów Makro):
  • 500 g czerwonej cebuli
  • 40 g brązowego cukru
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 80 ml octu balsamicznego
  • 2 - 4 łyżki miodu wielokwiatowego
  • około 1/2 łyżeczki soli
  • około 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • około 1/2 łyżeczki tymianku
Cebulę obieramy i kroimy w pół-plasterki. Na patelnię wsypujemy cukier i czekamy aż zacznie się rozpuszczać (nie mieszamy bo przyklei się do łyżki). Dodajemy pokrojoną cebulę. Solimy. Gdy lekko się zrumieni dolewamy wino oraz ocet i miód. Mieszamy i zmniejszamy ogień. Mieszamy co jakiś czas i czekamy aż wino odparuje a całość się nam udusi i zagęści. Doprawiamy pieprzem i tymiankiem. W razie potrzeby również solą.
Polecam doprawić ją pod swoje kubki smakowe. Ja wolę bardziej na słodko dlatego dodaję aż 4 łyżki miodu. Można ją podawać na ciepło, jak i na zimno. Do hamburgerów lepiej pasuje na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz