W takie dni jak dzisiaj gdy zajadamy się całą masą pączków i faworków nie chce nam się sięgać po kolejne słodycze. Ja mam dla Was jednak przepis, który z przyjemnością wykonacie na weekendowe poobiednie obżarstwo. Łatwy i szybki placek z jabłkami to propozycja dla osób, które nie są mistrzami piekarnika. Ciasto ucierane przygotowane z dobrej jakości składników, koniecznie dobrze przesianej mąki to recepta na doskonały wypiek. Wypróbowałam ten przepis wiele razy i dzisiaj proponuję wersję z jabłkami. Warto sięgnąć po moją ukochaną szarą renetę - idealnie kwaskową, mało słodką i odpowiednio soczystą.
Placek z jabłkami to jedna z moich propozycji na weekend.
Składniki:
- 4 jajka M
- 3/4 szklanki cukru
- małe opakowanie cukru wanilinowego (16g)
- 250g masła o wysokiej zawartości tłuszczu mlecznego
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżeczki mleka
- około 1 kg jabłek (np szarej renety) - umyte, obrane i pokrojone na półplasterki*
Miękkie masło ucieram z cukrem i cukrem wanilinowym na puch (kilka minut na wysokich obrotach miksera). Dodajemy po jednym jajku i dokładnie miksujemy. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz sól przesiewamy i dodajemy do masy maślano-jajecznej. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy mleko i ponownie mieszamy na niewielkich obrotach miksera lub drewnianą łyżką.
Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy jabłka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Studzimy na kratce. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
*jeżeli używamy jabłek o dużej zawartości soku warto posypać je po ułożeniu na surowym cieście łyżką cukru żelującego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz